View More View Less
 • 1 MTA Szociológiai Kutatóintézet 1014 Budapest, Úri u. 49.
 • | 2 MTA Szociológiai Kutatóintézet 1014 Budapest, Úri u. 49.
 • | 3 MTA Szociológiai Kutatóintézet 1014 Budapest, Úri u. 49.
Restricted access

2000. január 30-án az Aurul ausztrál-román vegyes vállalat nagybányai (Baia Mare, Románia) aranykitermelő üzemének derítőjéből mintegy 100 ezer köbméternyi ciánt és más toxikus vegyületeket tartalmazó üledék került a Szamos mellékfolyóiba, majd a Szamosba, illetve a Tiszába. A ciánszennyezés drámai ökológiai hatásokkal járt, egy rövid időszakra a Szamoson és a Tisza felső szakaszain a vizekben megszűnt az élet. Bár a halak visszatelepítése és az érintett állatfajok állományának növekedése a baleset óta viszonylag gyors ütemben folyik, egyes szakértők szerint a folyó ökológiai regeneráló­dása akár tíz évig is eltarthat. A baleset ugyancsak súlyos gazdasági-társadalmi követ­kezményekkel járt. A legnagyobb károk a halászatból és az idegenforgalomból élőket érték. Csökkentek az önkormányzatok adóbevételei, s folytatódott az amúgyis hátrányos helyzetű térség leszakadása.  A laxenburgi Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemzési Intézet (IIASA) a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetével és a Stockholmi Egyetemmel közösen 2000-ben egy kutatási projektet indított. Ennek keretében empirikus vizsgálatok segítségével igyekeztünk feltárni a ciánszennyezés következményeivel, felelőseivel, a hasonló balesetek jövőbeli kockázatával, s a kockázatok kezelésének módjaival kapcso­latos véleményeket. A cikk elemzi a vizsgálatok legfontosabb eredményeit, s következ­tetéseket fogalmaz meg az érintettek közötti konfliktusokkal kapcsolatosan. Külön fi­gyel­­met szentelünk a nemzetközi szervezetek, s ezen belül elsősorban az Európai Unió lehetséges jövőbeli szerepének a hasonló kockázatok csökkentésében és a konfliktusok kezelésében.

 • Vári A.-Ferencz Z. (2002): Flood Risk Management Policy in the Upper Tisza Basin: An Integrated Approach. Analysis of a Questionnaire Survey. Laxenburg, Austria: International Institute for Applied Systems Analysis.

  Flood Risk Management Policy in the Upper Tisza Basin: An Integrated Approach , ().

  • Search Google Scholar
 • Wu, F. (2000): The Tisza River Crises: Integrating Stakeholder Views for Policy Decisions. Draft YSSP Working Paper. Laxenburg, Austria: International Institute for Applied Systems Analysis.

  The Tisza River Crises: Integrating Stakeholder Views for Policy Decisions. , ().

 • Horváth G.-Kisgyörgy S.-Sendzimir, J.-Vári, A. (2001): Flood Risk Management Policy in the Upper Tisza Basin: An Integrated Approach. The 1998 Upper Tisza Flood, Hungary: Case Study Report. Laxenburg, Austria: International Institute for Applied Systems Analysis.

  Flood Risk Management Policy in the Upper Tisza Basin: An Integrated Approach , ().

  • Search Google Scholar
 • Prommer, M.-Skwarek, K. (2001): Report on the Economic and Social Impacts of the Cyanide Spill and Heavy Metal Pollution on River Tisza. Budapest: Center for Environmental Studies.

  Report on the Economic and Social Impacts of the Cyanide Spill and Heavy Metal Pollution on River Tisza. , ().

  • Search Google Scholar
 • Tóth I. J. (2002): A tiszai ciánszennyezés - rendszerszemléletű elemzés. Szeged, Generál Print Nyomda Kft.

  A tiszai ciánszennyezés - rendszerszemléletű elemzés. , ().

Társadalomkutatás
Language Hungarian
Year of
Foundation
1993
Publication
Programme
ceased
Founder Társadalomtudományi Kutatóközpont -- Centre for Social Sciences
Founder's
Address
H-1097 Budapest, Hungary Tóth Kálmán u.4.
Publisher Akadémiai Kiadó
Publisher's
Address
H-1117 Budapest, Hungary 1516 Budapest, PO Box 245.
Responsible
Publisher
Chief Executive Officer, Akadémiai Kiadó
ISSN 0231-2522 (Print)
ISSN 1588-2918 (Online)