Author: Anna Vári 1
View More View Less
 • 1 MTA Szociológiai Kutatóintézet 1014 Budapest, Úri u. 49.
Restricted access

A demokratikus átalakulás kezdetei óta a nyilvánosság részvételének jogi keretei számottevően kibővültek. Például 1992-ben különleges szabályozást hagytak jóvá, amely előírta az energiatermelő létesítmények helyszínét, vagy az átalakításukat engedélyező folyamat során a közvélemény kötelező tájékoztatási programját. Azóta számos ilyen programot hajtottak végre váltakozó sikerrel. A jelen tanulmány egy újabb esetet mutat be: a széntüzelésű ajkai erőmű áttérését más fűtőanyagokra és egy új gáztüzelésű erőmű létesítését ugyanazon a helyszínen. A tanulmány ismerteti a közvéleményt tájékoztató programot és arra a következtetésre jut, hogy az a minimális szakmai színvonalat sem érte el. Az írásos tájékoztatókban, a nyilvánosságnak tartott előadásokban és a médiában a beruházási terveket félrevezetően ismertették. A nyilvános rendezvényeket nem kellően hirdették és ezért a részvétel igen szerény volt. A közvélemény-kutatásokat eltorzított mintákra alapozták, ezért az eredményt nem lehetett felhasználni arra, hogy a lakosság ismereteit és attitűdjét elemezhették volna a tervezett beruházásokkal szemben. A hiányosságok és a szakértői bizottság konzulenseinek negatív értékelése ellenére a bizottság jóváhagyta a közönséget tájékoztató programot és hagyta, hogy az engedélyezési folyamat folytatódjon. Az eset jelzi, hogy a befektetők és a nyilvánosság részvételét biztosító szabályok betartására hivatottak a magyar befektetési projekteknél gyakran nem tisztelik az előírásokat. Ezen kívül az energiaszektor helyzete az 1990-es évek közepe óta folyamatosan romlik és a közvélemény tájékoztatását célzó programok merő formalitássá alakultak.

 • Szirmai V. (1999): A környezeti érdekek Magyarországon. Pallas Stúdió, Budapest.

  A környezeti érdekek Magyarországon. , ().

 • Vári A. (1997b): A környezeti döntésekben való társadalmi részvétel és konfliktuskezelés fejlődése Magyarországon. In: Kárpáti Z. (szerk.) Társadalmi és területi folyamatok az 1990-es évek Magyarországán. MTA Társadalmi Konfliktusok Kutató Központja, Budapest, 273-297.

  , , .

  • Search Google Scholar
 • Vári, A. - Caddy, J. (szerk.) (1999): Public Participation in Environmental Decisions: Recent Developments in Hungary. Akadémiai Kiadó, Budapest.

 • Vári A. (1997a): Társadalmi részvétel és tanulás az energiaszektorban: a Litéri Szekunder Tartalék Gázturbinás Erőmő telepítése. Társadalomkutatás, 1-2: 67-76.

  'Társadalmi részvétel és tanulás az energiaszektorban: a Litéri Szekunder Tartalék Gázturbinás Erőmő telepítése ' () 1-2 Társadalomkutatás : 67 -76.

  • Search Google Scholar
 • Caddy, J. (1999): Multiplying the Opportunities for Public Participation: Energy and Environmental Permitting in the Case of Algyő. In: Vári A., Caddy, J. (szerk.) Public Participation in Environmental Decisions: Recent Developments in Hungary. Akadémiai Kiadó, Budapest, 81-92.

  Multiplying the Opportunities for Public Participation: Energy and Environmental Permitting in the Case of Algyő , () 81 -92.

  • Search Google Scholar
 • Evolution Markets Llc. - MAKK Központ (2003): Project Design Document for Erupt-3. Ajka Biomass Project, Hungary. 20 July, 2003.

 • Független Szakértő Bizottság (2003): Bizottsági Állásfoglalás (tervezet) Budapest, 2003. július.

 • Különvélemény (2003): Különvélemény a Bakonyi Kombiciklus Erőmőépítő és Fejlesztő Kft. Ajkai Erőmőve közösség-tájékoztatással kapcsolatos „Bizottsági Állásfoglalás”-hoz. 2003. július 23.

 • MTA Szociológiai Kutatóintézet (2003): Mediátori összefoglaló jelentés az Ajka III. Kombiált Ciklusú Gázturbinás Erőmő beruházásával kapcsolatos közösség-tájékoztatási programról. Budapest, 2003. július.

 • Matolay R. (2003): „Mérlegelő demokrácia.” Figyelő, 33-34: 24-26.

  '„Mérlegelő demokrácia.” ' () 33-34 Figyelő : 24 -26.

Társadalomkutatás
Language Hungarian
Year of
Foundation
1993
Publication
Programme
ceased
Founder Társadalomtudományi Kutatóközpont -- Centre for Social Sciences
Founder's
Address
H-1097 Budapest, Hungary Tóth Kálmán u.4.
Publisher Akadémiai Kiadó
Publisher's
Address
H-1117 Budapest, Hungary 1516 Budapest, PO Box 245.
Responsible
Publisher
Chief Executive Officer, Akadémiai Kiadó
ISSN 0231-2522 (Print)
ISSN 1588-2918 (Online)