Search Results

You are looking at 1 - 7 of 7 items for

  • Author or Editor: Krisztián Kovács-Andor x
  • Refine by Access: All Content x
Clear All Modify Search

There was an architectural competition a few years ago in Kecskemét, which topic was the architectural renewal of the main square of the town and its surrounding area. The purpose of the competition was to explore the development opportunities of town center. The article presents the planning issues of this complex urban development through the award-winning plan of the A+ ‘Építész Stúdió’.

Restricted access

Visegrád, with its 1800 inhabitants, is considered to be the smallest town of Hungary. The development of the town center is a fine example for how the original exaggerating ideas were altered due to the economic crisis - besides its negative effects - and facilitated the birth of a sustainable development, satisfying the continuous needs of the local community and the temporary demands of tourism.

Restricted access

This paper presents the planning issues of a contemporary sport center through the award-winning plan of the A+ Építész Stúdió on the architectural competition for the Sport Center of the National University of Public Service. The complex urban situation, the architectural shaping of the new, large-scale sport complex between the historical Orczy Garden and the urban texture of the Józsefváros was a serious challenge. To the success of the competition plan a special approach was needed, which was synthesizing the respect of the heritage and values of the past, the contemporary designing principles and the progressive, sustainable architectural attitude of the future. Although the plan will not be realized, the applied architectural solutions can be instructive in the designing process of similar contemporary sport buildings.

Restricted access

Abstract

Visegrád is one of the smallest towns in Hungary with 1800 inhabitants, which was given the status of town because of its historical importance. Archaeological excavations revealed the remains of the medieval town's former main square and the surrounding buildings. Based on the archeological research the new town center was designed by the A+ Architect Studio and won the Pro Architectura and ICOMOS awards in 2016. Years later the need arose to expand the Áprily Lajos Primary School, which is located next to the site, and to accommodate new classrooms, special training rooms, and music school practice rooms in a new, modern building. The new three-story school building on the street frontage was constructed on the former place of a century-old, dilapidated building and was also designed by A+ Architect Studio.

Open access

Abstract

Public space is the most important place for social life, but it is also part of the identity of the local community. This is particularly true in Komló, where the mining past is still a perceptible and integral part of local identity. Petőfi Square is the central square of Komló's Kökönyös district, an urban district center that preserves the memories of its past, but has not evolved with changing needs in the city for some time. The renewal of Petőfi Square and its surroundings was an environmental architecture task that built on local values, responded to the needs of local people and helped the development of community life, and had to cope with a number of parallel demands.

Open access

The city of Prizren is one of the oldest settlements in Kosovo and in the Eastern Europe, located in the middle of the ancient Venice-Istanbul trading route, which has always been a crossroad of trade and culture for the whole region. It used to be called ‘Venice of Balkans’ thanks to its sophisticated system of channels that used to have, so-called ‘Jaze’, which were branched from the river and were scattered throughout the neighborhoods of the city, and further the channels were branched into smaller channels, which have carried water through small public streets to each house in Prizren.

The aim of this research is to identify the role, function and value of this channels system in the city life of Prizren, and whether these channels can be functionalized and restored for the today’s needs. This research attempts to present the social, economic, spatial and environmental values of the revitalization of this channels system in the city of Prizren and the importance of its restoration and integration into today’s modern life.

Restricted access

Abstract

Chinese city growth has transitioned recently. Urban regeneration that fits local conditions has replaced rapid urbanization. City modernization and historic preservation often clash. Qingdao's ancient blocks need preservation and utilization to develop responsibly. This article aims to investigate the design interventions of adaptive reuse using in practical preserved projects. The study intends to give relevant participants interventions to consider while renovating historic districts to make theories, concepts, and plans guide, promote, and constrain the practice. It should also offer practical solutions to historic city renovation issues.

Restricted access